sheltieflickorna.blogg.se
Agility, tävlingslydnad & rallylydnad

Västerängs Riki-Tiki

Nu är det dags att presentera en ny jycke här, ingen mindre än Riki. En busig BC flicka i sina yngre dagar, hon är Anders framtida vallhund och arbetskamrat. Riki är född i augusti 2012 och flyttade till Grävsätter hösten -13. I år kommer hon att börja jobba med gårdens kossor, något som hon älskar!
Ibland kommer Riki även att få följa med mig och träna, dels för att socialträna och såklart ska vi även träna lite agility, jag har inga stora mål, utan vi får se vart framtiden utvisar. Målet i år är att hon ska vara lugn och stabil, runt planen när andra tränar och att alla hinder ska vara inlärda.
Riki är en rolig och påhittig hund,och det ska bli roligt att börja jobba lite med henne, även om det för henne bara ska vara roligt och extra stimulans bredvid jobbet med djuren.
Jag ska ta dem..!
Storöra;)

Fredag 28/3

Idag har Chess, Rappa & Vera varit med mig och min syster på farmors äldreboende i Västervik, det var mycket uppskattat från alla håll! Fint väder och sol har dagen bjudit på, hela eftermiddagen har vi spenderat ute i solen- alla njuter!

Igår åkte jag upp till hundklubben när jag vaknat, började med en promenad och körde lite lydnadsmoment med Chess, det var klaffasande blött på lydnadsplanen och det är alltid nyttigt att köra på olika underlag men inget som bekommer Chess.
Sedan entrade vi agilitybanan, Vera först ut och fick köra framlinjer och slalom - hon sprang på bra och jobbade kanon!
Sedan Rappa som fick träna lite slalom och sedan testa däcket, hon var positiv och jag märkte inget av löpet:)
Chess fick träna att springa gungan och lite framlinjer.
Sedan satt vi länge och fikade i solen, ett trevligt gång var uppe på klubben så det var roligt att prata lite och träffa dem som man inte träffar under vintern.
Innan jag åkte hem fick alla tre tjejerna köra varit kort agilitypass till, Chess körde jag lite svängar och bakombyten in i slalom. Rappa fick köra en kombination ,med tre hopphinder rakt fram en böjd tunnel och sedan tillbaka på hopphindrena. Bella körde med Bers och hon sprang lika bra som första passet!
Nöjda åkte vi hem och tog en kvällsrunda i skogen.
I helgen är jag ledig och vi ska vara mestadels hemma och njuta av våren, men även åka till klubben på söndag då det är styrelsemöte.
Kram på er alla!

Träna Chess vs. Rappa

Något som jag har reflektera över är hur det är att träna med en erfaren hund i mitt fall Chess jämfört med en yngre oerfaren hund(Rappa).
Chess som är 5 år och ganska världsvan och redan kan mycket, vi vet precis vart vi har varandra och vi är ett riktigt team. Även om vi hela tiden jobbar för att utvecklas och lära oss mer, så finns alla grunder där.
Medans Rappa fortfarande är mycket jobb med grundträning och stadga i det vi gör, vi känner varandra bra nu men vi har inga större erfarenheter tillsammans tränings och tävlingsmässigt och står precis i början av vår resa tillsammans.
Hundarna är väldigt olika på många sätt och lika i andra avseenden, men de är så roliga att jobba med båda två. Motor, energi och en positiv känsla följer oss i 99% av fallen och det är väldigt viktigt, den där sista % är alltid mitt fel och det är sådan dagar man inte ens ska ställa sig på en träningsplan.
Tjusningen med att träna hund tycker jag är känslan av att jobba i team, att lyckas med nya saker och jag blir lika glad när Chess sätter en vinst på tävling eller gör en snygg klass 3 bana på träning som när Rappa öser en framlinje eller visar att hon har förstått ett kontaktfältdbeteende. Eller när Chess gör en dold platsliggning i 5 minuter utan att röra ett öra, samma sak när Rappa kan sitt -stanna i 30 sekunder med fullt fokus på mig fastän jag lagt ut både godis och leksak i närheten av henne. 
Jag älskar att ha flera belöningar som är guld värda för hundarna, från början är det trots allt det som gör att de vill jobba för mig- att jag nämligen har de bästa grejerna i världen att erbjuda;)
Kanske lite svamligt skrivet men jag vill iallafall få fram att jag tycker det är så himla roligt att träna hund, jobba med mina bästisar och det är precis lika roligt att träna svårare saker som att gör ett riktigt bra grundjobb.
Viktigt att tänka på i alla hundträning är att det ska vara roligt, gå inte för fort framåt och var stolt över vad du och din hund presterar oavsett om det är hemma i vardagsrummet eller på tävlingsbanan!

Fullt fokus!

Bilder från helgen

Bella,Knox & Olivia äter frukost
 Knox, Chess, Rappa, Pettson & Hanna poserar för kameran
 Rappa njuter av solen:)
 Söta syskon
 Chess

Officiellt vår!

I söndags flyttades klubbens agilityhinder ut och då är det vår, på riktigt!
Själv satsar jag på att åka upp en eftermiddag denna vecka och träna lite:) 
Hemma har vi kört lite träningspass på baksidan, jag har som mål att Chess ska köra 10 rutskick om dagen denna vecka för att få upp ett supersug mot rutan, vi är på god väg! Sedan ska belöningen ändras och plockas bort, men först vill jag ha ett 100% sug och aldrig någon tvekan. 
Rappas träning denna vecka går i temat stadga i stanna kvar, det har blivit mycket stabilare och hon är trygg i sig själv, men det går att jobba mer på, med störningar, längre avstånd, öka tiden, röra sig mm. Det är alltid nyttig att träna på! 
Sedan kommer det bli 1 ev två pass på agilitybanan, Rappa är i sitt första löp så hon får ta det lite lugnt, men sålänge hon är som vanligt för hon följa med och köra. 

Lilla sessan har blivit stor tjej nu;)

Jag har även tänkt att ta med Vera till agilitybanan denna vecka, hon är superpigg och glad, så jag ska försöka sätta upp fart i henne, det är vårens stora mål med henne, fart, fart och full fart framåt! Sedan finns det faktiskt ett hinder som Vera inte kan, det är nämligen läskigt att gå i platta tunneln tycker Vera, men det ska vi råda bot på i vår också.
Uppdatering kommer under veckan.


Sötis!

Ullared och besök på Queedy's

Har haft en toppen helg med 2 dagars shopping  på Ullared, där jag såklart hittade mycket grejer- men inga onödiga prylar! Åt god mat på Harrys, sov i en mysig campingstuga första natten och gick sköna promenader med vovvarna.
I fredags eftermiddag åkte vi till Ninni & Bosse, lika trevligt som alltid! Sov där en natt, pratade massor, åt gott och hade väldigt bra!
Vi fotade även några av hundarna och jag tror att det vart några helt ok bilder, kan det bli något annat med våra fina hundar!!?
I Lördags eftermiddag var det dags att åka hem till Östergötland igen, jag jobbade i söndags och Chess fick följa med själv hela dagen = nöjd hund:)

Checkat in i campingstugan:)

Vi beställde färdig frukost och åt den i sängen, lyx!


Lite shopping som sagt, 

Hundbilderna kommer när jag sitter vid datorn, ha det gott!

20/3 2014

Godmorgon alla glada!
I skrivande stund är jag, Bella & sheltisarna påväg ner till Ullared:)Dags för shopping och trevligt besök hos vår uppfödare.
Själv har jag jobbat natt & är helt slut, så Bella får äran att köra.
Hundarna är badade och fina, Knox fick bada i måndags, Rappa i tisdags & Chess tog Bella igår kväll.
Mattes hjärta<3

De senaste dagarna har det varit riktigt tråkigt väder med regn, snö och blåst... 
Förutom bad och pälsvård så har vi roat oss med promenader och pallträning. Pallträningen tycker alla hundarna är riktigt rolig, så fort den lilla pallen från IKEA kommer fram vill helst alla stå på den samtidigt. Jag använder den för att träna bakdelskontroll och position, vilket funkar riktigt bra. Chess kan det riktigt bra och Rappa har förstått att man ska trampa runt den, men i te vad det ska leda till. Chess skulle jag vilja lära tvärtom nu, att stå med baktassarna på pallen och trampa runt med framtassarna, vi får se hur det går.
Nyttigt när man tränar inne är att den/de hundar som inte tränar måste sitta eller ligga och vänta på sin tur, Chess är mer van och väntar snällt, men alla andra vill helst vara med hela tiden, så det blir en träning i sig att vänta;) Igår hade vi 5 små jyckar som helst ville köra alla på en gång.

Promenad med 3 vovvar och en kisse;)
Som blev väldigt trötter....

Hoppas kunna uppdaterar från dessa dagar, annars kommer det när vi har landat hemma igen.

Socknahoppet 15/3

I lördags var det dags för hemmatävling i Åtvid, en inofficiell tävling även kallad socknahoppet. Många anmälningar och första banvandring var 08.40, blåbärsklass med Rappa. Banan var 12 hinder lång och innehöll för min del ett bakombyte. Målet var att Rappa skulle fokusera på mig, springa och gärna ta några hinder påvägen:) Jag är väldigt nöjd, båda loppen gick kanon, i första loppet missade Rappa sista tunnelingången men vände snabbt själv och tog den, duktig tjej! Andra loppet missade hon ett hinder och tog nästa innan jag hann blinka så jag körde på och låtsades som inget hade hänt. Det vart en bra erfarenhet och nyttigt för Rappa att ha den erfarenheten redan nu:) Efter godis, bus och promenad fick Rappa hoppa in i buren och som vanligt lägger hon sig och vilar, skönt!
Då fick även Chess komma ut, måttligt road över att Rappa fått springa men inte hon, nyttigt även för fröken grå. Som i första loppet stack bakom ryggen på mig flera gånger och körde sitt race- vilket gav oss 10 fel i resultat. Andra loppet gick kanon och en andraplats till protokollet:)
I agilityklasserna missade Chess ett hinder i första loppet, själv låtsades jag som att det regnade och passa på att ta om slalomet där Chess drog ut efter 10 pinnar, inte lätt att hålla sig när det står på upploppsrakan, i övrigt en bra känsla. Sista loppet rev Chess ett hinder, jag tror att hon helt enkelt var lite trött, eller man kanske inte ska grubbla över saker som till 99% inte händer? I övrigt ett bra lopp! Vilket gav oss en 3 plats då det baravar två nollor och Chess hade bästa tiden;) 
Så av dagens 6 lopp med hundarna var 5 st bra och det är vi nöjda med:)
Jag tänker att jag även på träning ska börja med Rappa ibland och låta Chess få vänta lite, då det inte händer allt för ofta men något som kommer att hända ibland när Rappa också börjar tävla sen.

Snart är det sommar och vi får springa barfota i gräset:D

Stort Grattis till Bella & Pelle som vann en av agilityklasserna! Ni är grymma:)



Fredag 14/3 och vet. besök

I fredags skulle jag och Bella åka och möta Eva med grabbarna i Klubbarp för träning med Pelle. Vi visste att Chipp hade varit halt på torsdagen, men inte så farligt. När vi möttes vid 10.00 så stödde inte Chipp på höger bakben över huvudtaget, efter att ha kollat lite bestämde vi oss för att ringa Valla där vi fick en tid redan 10.45, så bara för alla sheltisar att åka med Eva hem och Chipp han fick följa med oss. 
På Valla reagerade Chipp med kraftig smärta på knäleden, så efter lugnande och ytterligare undersökning konstaterades att patellan var lös, dvs den gick upp på kanten men inte över, vilket tyder på att han har sträck till den och en blödning i lårmuskeln. Som tur var verkar korsbandet vara helt! 14 dagar på rimadyl och lite längre vila så ska den lilla dansk-svensken vara i form igen. Tur i oturen!

För er som missar vem Chipp är så är det Team PG's coach Evas Dansk-Svenska gårdshund
Fina Chippis:)

Efter lite lunch och vila så åkte vi till Klubbarp för promenad och lite träning, påväg hem till Bella inhandlades märgben till alla hundar som de mumsade gott på under kvällen!
I nästa inlägg kommer ni att få läsa om "Socknahoppet".
Ha det fint alla!

Ligger efter med uppdatering

Hejsan!
Här ligger jag efter med några dagars uppdatering, då det har varit mycket på hundfronten, det mesta väldigt roligt men även lite mindre roligt. Jag tänker börja med att berätta om torsdagens träning i ridhuset. 
Bella, Camilla & jag åkte upp till ridhuset och bygde upp en hoppkompination med olika handlingsalternativ  och vägar, mest för att köra igenom hundarna som inte kört någon agility på ett par veckor.
Chess var lika laddad som alltid, jag älskar att släppa min lilla bomb på banan! Hon var väldigt fin, tänkte på tipsen jag fått från Annica och fick till ett par snygga svängar, följt av fina slalomingångar där Chess verkligen börjat parera upp sig själv och jag inte behöver bromsa upp henne innan ingången, tummen upp för det! Även bakombytena i slalomet fungerade bra:)

Rappa fick köra hopp-tunnel sväng och hopp-hopp, funkade riktigt bra, testade även att kasta en leksak när hon hoppade näst sista hindret och det tog hon som riktigt bra belöning, känns kul att föremålsintresset och kampen har utvecklats på damen. Vi körde lite slalomträning, vilket var ett tag sedan så det blev ett repetitionspass på vad vi gjort innan.

Jag fick kära ett pass med Knox också, vilken liten räser, han har många hästar i sin motor, han fick köra samma övning som rappa, och även lite staket. Han har kommit lite längre än Rappa i grundträningen, vilket är förståeligt. Knox är så söt,han har full fokus och är helt tyst när man kör, men så fort det tar slut så måste han bara skälla lite;)

Det är väldigt roligt att köra 3 hundar som är nära släkt med varandra och jag kan inte låta bli att jämföra lite, alla 3 har mycket motor och motivation! Största skillnaden just nu är att Chess alltid har tagit mycket egna initiativ,medans både Knox och Rappa är mer föriga, jag får känslan av att de lyssnar mer på mig och vad jag vill. Det där kan ju ändra sig fort men just nu känns det så:)

Fortsättning på helgen följer i nästa inlägg!


Grattis Nelson !

Idag är det ingen vanlig dag för idag fyller världens finaste Nelson 11 år, i halva mitt har han funnits där. Världens finaste kille<3



Torsdag 13 mars

Godmorgon!
Har precis vaknat till liv efter nattjobbet, runt mig har jag 4 galna sheltisar som undrar när vi ska hitta på något, och de kommer inte att behöva vänta så länge. Jag har hyrt ridhuset tillsammans med Bella,Eva & Camilla under eftermiddagen, så agility står på schemat. Det var ett par veckor sedan hundarna fick köra och jag kände att det var dags innan lördag. Då är det nämligen socknahoppet här hemma, en inofficiell tävling, den ligger bra i tiden och vi har många anmälda. Min plan är att köra 4 lopp med Chess och en debut i blåbärsklassen med Rappa:)
Så det är väll inget annat än att hoppa upp ur sängen och göra sig redo för att dra till träningen!



Onsdag 12 mars 2014

Morgonen har bestått av morgonpromenad frukost och bilstädning i strålande solsken :) 

Sedan blev det fika på Grävsätter. Första fikan ute för i år, super skönt! 

Hundarna har sprungit runt lösa hela förmiddagen så nu är de riktigt nöjda. Snart dax att göra sig redo för att åka och jobba dygn! 

Ha en skön dag! 


Finaste Chess <3



Pälsvård

Måndag 10 mars 2014

Hej kära läsare!

Idag blir det ett gästinlägg av Bella :) 

Solen lyser och det är varmt ute, äntligen!
Hundarna har gått morgonpromenad i Forsaström, min dagisvovve Säpo bor där så vi passade på att ta en sväng i morgonsolen.

Nu har hundarna fått sin pälsvård, borstade, nyklippta klor och tassar, så det är 4 nöjda sheltisar som vilar förmiddag nu. 

Lollo jobbar dygn idag, så om ni har tur kanske det kommer ett intressant blogginlägg inatt ;) 

Chess, Rappa, Knox & Säpo nyfrisserade ;)


Vi hittade supersnygga träningsväskor på loboo.se som kom hem i helgen, hundarna fick prova dem och jag tror de blev godkända! De gick ju till och med att sitta i ;)

Chess & Knox

Rappa

Önskar er en skön dag i solen!

Kram från
Bella, Chess, Knox, Rappa & Säpo

7/3 -14

Godkväll!
Kommande natt ska jag tillbringa på jobbet och jag hoppas den blir lugn. Vovvarna är hos Bella och vad jag har hört har de fredagsmys.
Igår var det trimning av terriern på schemat och hon vart så vårfin:) 
Sedan tog vi en kvällspromenad i Linköping och de är ju bra roliga de små djuren. Vera hon tycker det är så coolt att vara i stan, svansen i topp och traskar på, Chess tycker synd om sig själv som måste gå i koppel, Rappa hon håller sig nära matt ifall något farligt skulle dyka upp och Knox han älskar allt som innefattar att man är utomhus:)
När jag slutat jobbet imorgon ska jag åka till Valla och heja på delar ut team PG, Bella & Pelle ska starta hoppklass 3. Mysig lördagskväll även om jag kommer att missa finalen av melodifestivalen;)
Ha det gott!

Fröken grå när hon sover som godast!


Syskonkärlek





1/3-14

Hej!
Här står det stilla och tomt, men livet rullar på för fullt! just nu ligger jag och Rappa i soffan där vi slötittat på mello. Chess har gått och lagt sig för kvällen, vi har nämligen träna hela dagen tillsammans med 4 andra härliga ekipage, har vi gått kurs för Annica Aller. Det var första gången jag gick en kurs för Annica, temat för dagen var tighta svängar och handling, väldigt nyttigt för mig och fröken grå:) Jag är väldigt nöjd, fick mycket tips och en hel del nyttigt med oss! Jag har hittat signaler och ett sätt att handla svängarna som redan idag visade stor skillnad och framförallt kändes det enkelt!Riktigt roligt och vi kommer att sova gott både Chess & jag.
Annars har veckan bestått av lite lydnadsträning för tjejerna, så fort det blir lite vår ute blir jag supermotiverad till träning, samma visa varje år ( inte för att jag är omotiverad resten av året)
Torsdagspromenaderna har vi gått varje torsdag nu ett par veckor och det är trevligt, mycket folk och hundar ca 20 hundar senaste gången.
Imorgon är det en ledig söndag och sovmorgon som gäller, sedan är det styrelsemöte på klubben, kanske blir en promenad och lite träning också:)
Ha det gott!