sheltieflickorna.blogg.se
Agility, tävlingslydnad & rallylydnad

Vinterträning

 
Nu när tävlingssäsongen är slut så kör vi vinterträning, dels agility i ridhus ca 1 gång i veckan. Där Chess och jag kommer att träna inför kommande utmaningar i vår, fokus för mig kommer att vara att bli mer noggran i min handling och ha rätt mentala inställning redan från början.  Rappa kommer att få följa med till ridhuset för att vänja sig vid miljön, jobba lite med det vi har tränat på ute dvs slalomingångar,kontaktfält och lite framträning ska påbörjas. Jag vill även kunna leka med henne i träningsmiljön och att hon ska känna sig 100% trygg där. Det känns som ett bra upplägg!
För Chess kommer det att bli 1 månads total agilityvila när jag är i Thailand, vilket jag tror kan vara bra även om vi tränar mindre under vintern. Rappa kommer inte att köra agility på det sättet, men såklart har hon också vila under den perioden jag är borta.
Hemma kommer Chess att jobba lite på sina lydnadsmoment i de högre klasserna, samt lite saker som är bra om man vill tävla rallylydnad och som är riktigt kul att "fila" på.
Rappa kommer fortsätta med den grundlydnad som vi håller på med redan, och små övningar som stärker henne som individ och även vår relation:)
Vad jag även tycker är viktigt under vintern är den vardagliga motionen, så att hundarna inte går ner i kondition eller styrka, bara för att man själv blir lite lat när det är kallt och mörkt.
<3

Så fina!

Här på bilden ser ni tre generationer Queedy's flickor från vänster Rappa, i mitten Chess och till höger Chess mamma Pettson. Så underbara, jag bara älskar den här bilden!

Vardagsliv

Jag har tänkt på en sak, här skriver jag mest om träning/tävling men det är faktiskt bara en liten del av vad jag och hundarna pysslar med.
Hundarna är mina bästa vänner och är med på nästan allt jag gör, det är så jag vill ha det och trivs väldigt bra med det. En riktigt hundnörd är jag och har/kommer troligtvis alltid vara:)
Varje dag går vi sköna promenader, ofta hemma i skogarna men ibland åker vi iväg och går på andra ställen- skönt med ombyte och bra miljöträning för hundarna.
Vi leker väldigt mycket, riktigt roligt och man bygger relation med sin hund genom att leka. Ofta kör vi " leta leksaks sök" eller söka godis lekar som även gör vovvarna lite trötta i huvudet. 
Träna lite roliga trick i köket eller en pälsvårdsstund är inte helt fel heller, Vi har mycket mys och god för vilken fluff gillar inte att bli killad på magen?
När jag jobbar så är hundarna hemma hos Sara & Anders, där de känner sig hemma och är helt trygga.Helt perfekt! Jag har även lyxen att kunna ta med hundarna på jobbet ibland vilket är roligt och funkar bra.
Det här är en liten kort sammanfattning av vår vardag, jag kanske ska börja skriva lite mer om den..
På hundfika hos en kompis,mina tjejer, Knox och mittelblandningarna Ella & Svea.

Karlskoga 24/11

I söndags var det dags,tidig morgon styrde Bella & jag bilen mot Karlskoga för årets sista agilitytävling. Denna gången i ridhus där Chess är van att träna.
Första loppet var hoppklassen, där jag ropade in Chess förtidigt och fick en rivning följt av trassel till salomingången vilket resulterade i 15 fel, jag får ta på mig felen i denna klass (som vanligt). Dock var det bara någon som nollade så resultatet räckte ändå till en 6 plats.
I andra loppet agilityklasser fick vi riktigt bra flyt och känsla vilket räckte till en andra plats och sista agilityplanen i klass 2. Kunde inte ha fått ett bättre avslut på säsongen!
Nu blir det vinterträning i ridhus och lite agilityvila innan nästa års tävlingssäsong drar igång:)
En sammanfattning av säsongens agilitytävlingar kommer.
sommarkänsla - grönt gräs och barfota<3
 

Film, rallylydnad

Här kommer länkar till filmerna från när Chess och jag tävlade rallylydnad. 
 

Marias Hundsalong

 
På bilden ser ni hela team PG, som brukar hänga ihop på både träningar och tävlingar. Från vänster Pelle,Chipp,Vera,Chess,Knox & Rappa.
Vi har fått fina och bra fleecetäcken från Marias hundsalong som även trimmar Vera.
För beställningar och tidsbokning, tag kontakt med Maria!

Kungsör 17/11

I söndags var det dags för Agilitytävling i Kungsör, klass 2 och dubbla agilityklasser. Jag tycker att det var en väldigt fin hall och lyxigt att kunna köra i t-shirt i mitten på november. 
 
Första klassen var hoppklassen : Chess och jag har aldrig tävlat i hall, där matta var underlaget så vi vart nog förvånade båda två när Chess gled och halkade, detta resulterade i att hon inte kunde parera sig själv och jag kom helt av mig i min handling. Vi diskade oss där i mitten någonstans.
 
Agilityklass B : När jag gick banan till denna klass hade jag en annan plan, att lägga in så många framförbyten som möjligt för att bromsa och hjälpa Chess, vi hade ett bättre flyt men tyvärr var jag för sen att vinkla upp mig mot slalomer och då satt Chess redan i en tunnelingång, sånt som händer;) disk två för dagen.
 
Agilityklass A: Då jag ändå tyckte att taktiken med framförbyten fungerade bestämde jag mig för att köra på den igen, och denna gången höll det hela vägen, jag klantade mig lite mitt i banan med Chess löste det själv. Nolla i mål, vilket resulterade i vinst med 3,5 sek. Vår andra pinne i agility 2.
 
Jag kan inte säga annat än att jag som alltid är supernöjd med Chess som alltid gör sitt bästa och är så lyhörd för vad jag gör. Då de körde alla mediumklasser på rad var det full rulle hela tiden, 3 lopp på två timmar är ganska mycket. Det var ändå väldigt skönt att inte behöva åka mitt i natten för att vara framme i tid och inte kom vi hem särskilt sent heller.
Nu laddar vi om för årets sista tävling som är i Karlskoga nästa helg:)!
Bild från Karlstad, sommaren -13
 

Träning 16/11

Här har det varit stiltje ett tag, Chess & Rappa hade en lugn vecka förra veckan då matte var genomförkyld och lagom pigg...
Men i lördags tog vi en tur till klubben, kollade på aktiveringskurs, promenerade,fikade och hade trevligt. Då passade jag på att först köra lite lydnad, jobbar med fjärrdirigeringen och det börjar ta sig, ett skifte går oftast väldigt fint och nu kan jag även göra det på längre avstånd, nu blir det att jobba på att kunna sätta ihop flera skiften och behålla samma stadga:) Lite inkallning, platsliggning och position på parkeringen fick en överlycklig  Chess också göra. 
Rappa fick träna på sitt, stanna med störning och vi har börjat jobba på att få snygga ligg utan handtäcken. Där är det en bit kvar, men Rappa tänker helt rätt och försöker själv tills jag ger en bekräftan och belöning.
Chess fick sedan rasta av sig på agilitybanan, där körde vi en bana med lite av varje och ett par framlinjer -som uppladdning för söndagens tävling:) 
Rappa fick jobba på med sina slalomingångar, varvat med lite tunnel, nöjda vovvar och matte åkte sedan hem för att kurera sig i för söndagens tävling:)

Varför sheltie?

Jag skulle aldrig ha en liten hund och egentligen ville jag ha en bruksras, gärna en rottis eller något i den storleken och typen. Nu blev det inte alls så och jag är väldigt glad för det.
Jag hade sparat pengar själv och kollade på annonser, mycket omplaceringar. Då en kompis som hade sheltie, hade fått kontakt med en uppfödare som hade en tik som skulle ut på foder. Efter timmars samtal med Ninni på kennel Queedy's vart det bestämt att jag skulle komma och hälsa på. De hade en 8 veckors tik som var väldigt aktiv och busig, körde hårt med sina syskon och sov så lite som möjligt. Väl på kenneln var jag såld, alla valpar är ju söta, underbara och bla bla... Men hur bra skulle det inte vara med en hund i den storleken som jag kan träna allt jag vill med. Så ett par veckor senare flyttade Chess hem och vilken perfekt match det skulle bli hade jag aldrig kunnat tänka mig. Chess är verkligen den ultimata hunden för mig, en liten hund som älskar att hänga med på allt jag gör och vill träna allt jag vill. 
Så att jag skulle ha en sheltie till var ganska självklart och Rappa kom in i bilden, hon och Chess är i många, kanske i de flesta avseenden väldigt olika men ändå så lika. Båda har allt det där som jag vill ha!
Jag kommer alltid vara Ninni & Bosse på kennel Queedy's evigt tacksamma för att de lät mig få chansen med Chess och på köpet har jag fått väldigt fina vänner, Tack!
 
En liten Chess, som sover med sin leksak nära till hands;)
 
 
 

Rallylydnaden 2013

Jag har ganska länge varit intresserad av att testa på rallylydnad och i somras tog jag chansen att gå på en dags workshop i rallylydnad med Chess. Det var mycket intressant och roligt, men så mycket svårare än jag trodde. Jag hade inställningen att det var jättelätt, typ bara att gå runt banan med skyltar så var det klart. Nu var det inte riktigt så utan det är väldigt noggrant hur man ska utföra alla skyltar och man får avdrag i poängen direkt om man gör fel. 
Det som jag fastnade för när vi testade rallyn var just den noggrannheten och hela konceptet med sporten- det bygger på samarbete och en positiv relation mellan hund och förare inte alls lika strikt som tävlingslydnaden även om jag gillar den också.
Att träna de olika delarna i rallylydnaden och momenten som kommer i högre klasser,att hunden ska jobba på högersidan och i olika tempon är väldigt lätt att träna på tex promenaden. Mycket bra övningar tycker jag och jag får tänka minst lika mycket som hunden. 
Under hösten tränade jag tillsammans med Bella & Eva när tillfälle gavs och målet var att debutera i nybörjarklassen innan årets slut. Det gjorde vi i oktober, en dubbelklass så vi fick göra två starter där resultatet vart godkänt 79 poäng i varje klass ( poängavdragen stod jag för, förarfel och fel moment) 
Så nu fattas ett godkänt resultat till för att Chess och jag ska vidare till fortsättningsklassen och inte kan vi sluta nu när det var så kul!?
 
 

Presentation Vera

I mitt lite trassliga tonårsliv flyttade jag till en fosterfamilj hos Sara & Anders, det var då jag köpte Chess. När Chess kommit in i bilden blev även familjen sugen på en egen liten hund ( de har vallande border collie). Så hösten 2010 flyttade Vera in. Vera är en liten cool cairnterrier och hon och Chess är bästa vänner. Vera är en pigg liten fröken med mycket egna åsikter, hon är ju en terrier;) Vera charmar alla hon vill med sin söta uppsyn och sitt "prat". En riktigt frän hund som skiljer sig mycket mot mina egna hundar men hon är världens bästa Vera! Att träna agility och roliga trick är toppen tycker Vera, så det pysslar vi med. 
Vera som liten med sin "storasyster" Chess
 Springa balansen är kul!

Bilder KM 2013 Chess

 
 

10/11

Idag har vi haft budgetmöte på klubben, och när jag ändå var där passade jag på att träna lite innan.Trevligt träningssällskap hade vi också. Det var en bana uppbyggd när vi kom och den passade bra idag så Chess fick köra på den:) Den var ganska enkel, med ett bra flyt och med tanke på att vi ska tävla nästa helg så passade det oss bra. Balansen var som hinder numer 2, och då gjorde jag så att jag gick ändå till nedfarten innan jag startade Chess och det funkar bra - hon blir ännu snabbare när hon måste "jaga" matte. Sedan en lite klurig slalomingång som Chess fixade galant. 
Rappa fick fortsätta träna på det som vi gjorde sist och hon får mig att häpna den lilla fröken, vilken arbetsmotor som börjar visa sig, åh det är så roligt!
Slalomporten funkade lika bra som sist, så idag la vi mer fokus på 2+2 vid balansen och där börjar poletten trilla ner:) Rappa fick även gå över hela balansen ett par gånger och hon blir helt överlycklig. Sedan fick Rappa  träna sitt och stanna kvar samtidigt som andra hundar körde agility på planen, " inga problem jag är ju med dig matte"
Har jag sagt att jag älskar mina fluffar?
 
Jag kan faktiskt nästan sitta fint;)

Lydnaden 2013

När Chess kom hem efter valpkullen i februari anmälde jag oss ganska snabbt till ett lydnadsprov i klass 1, då vi under 2012 hade tagit två förstapris i klass 1 var såklart målet att ta det sista och få ett LP1.
Vi åkte i mitten på mars till ett kallt ridhus utanför Valdemarsvik ( tävlingen skulle ha varit ute med det var så mycket snö kvar så den fick flyttas in). Vi var ensamma startande i klassen så ett par hundar lånades in till en platsliggning, Chess gjorde den som vanligt exemplariskt. Resten av programmet hade jag fullt upp att hålla ihop Chess som tyckte att det var så kul att tävla igen, hon hade helst velat göra alla moment på en gång. Men det är så roligt med Chess för det bästa hon vet är att jobba med mig, vi är ett riktigt team:)
Slutresultatet vart 171,5 poäng och vi fick med oss ett LP1 hem, mycket nöjda!
Resten av året har jag legat lite lågt med lydnaden då agilityn fått fokuset. I oktober bestämde jag mig ändå för att debutera i klass 2. Sagt och gjort, Chess kan jag aldrig klaga på hon gör nästan mer än vad jag lärt henne.Underbara hund! Jag är nöjd med programmet i sin helhet och jag vet precis vad vi behöver träna på för att få de poängen vi vill ha.
såhär såg protokollet ut:
Platsliggning:10 p - finns inget att klaga på
 
Fria följet:7,5 p - detta är ett moment som man alltid kan träna mer på, men jag är nöjd med position och följsamhet
 
Läggande:9 - Chess lägger sig pladask, jag måste bara lära mig att inte vifta till med min arm. Det behövs absolut inte.
 
Inkallning:10 - Chess är väldigt stadig i inkallningen
 
Rutan: 0 - har vi inte tränat på
 
Hopp: 5 - Chess la sig på andra sidan hindret, annledningen är vi inte tränat speciellt mycket på detta moment.
 
Apportering:0 - Jag är mest nöjd med detta moment då Chess sprang med fart och tog apporten och kom med den nästan hela vägen in! Jag kan beskriva i ett eget inlägg hur vi tränat på detta då Chess innan vägrat att ha apporten i munnen.
 
Fjärrdirigering: 5 - gjorde ett klockrent skifte och satt sedan still, men vi har inte tränat på det avståndet så finns inget att anmärka på
 
Helhet: 8 
Summa:119,5 p
Vi nollade 50 poäng så resultatet är ändå väldigt bra och sporrade mig till att träna så att vi kan höja poängen nästa gång, Vad målen för 2014 är det ska jag fundera på.
 
Världens bästa Chess, mattes ögonsten & stolthet<3
 

7/11

Idag har vi varit och tränat på klubben tillsammans med Bella som har Chess son och Rappas bror Knox och Camilla med hennes mittel pojkar.
Chess fick idag köra en kort hoppkombination, där det fanns många olika alternativa vägar och handlings sätt.Dessa övningar upplever jag som väldigt bra för Chess då hon måste lyssna på mig och vara lyhörd för att hindrena inte ska tas i samma ordning varje gång. Sedan körde jag en distansövning där jag skickade Chess från en tunnel och över balansen själv, jag stod vid nedfarten på balansen. Övningen gick klockrent och jag är mycket nöjd med hur hindersuget har ökat under detta år.
Avslutningsvis jobbade vi med svårare slalomingångar, något som Chess fortfarande behöver lite hjälp med, då hon gärna är lite för ivrig och hamnar i andra porten istället för första. Men det utvecklas hela tiden så att jag kan vara längre ifrån både innan och under slalomet. 
 
Rappa fick köra lite tunnlar något som hon tycker är väldigt roligt:) Vi jobbar även med slalomingången och varierar nu mellan att ta en- och två portar. Rappa har kommit sålångt att hon börjat söka in i första porten utan min hjälp och jag gillar att se henne börja tänka och jobba. Vi tränade även på nedfarten på balansen där 2+2 ska tränas in, idag tyckte Rappa att det var dags för henne att få gå över hela balansen och jag hann knappt med, en gång lyckades hon hoppa ned när hon var mittpå balansen men var uppe igen innan jag hann blinka, och vi gick över ett par gånger till i ett lugnare tempo som jag bestämde, jag vill att vi ska jobba upp en säkerhet för farten den finns redan.
Rappa tränade även på sitt/ligg och stanna, där fokus och koncentration har blivit mycket bättre och även Rappas medvetenhet för vad hon faktiskt gör.
 
Hundmänniska som man är så tog vi 1 h promenad i samhället tillsammans med ett glatt gäng mattar och vovvar, i spöregn kan tillläggas. 

Presentation Chess

 
 
Den 12 feb -09, föddes en blue merle tik. Hon föddes på kennel Queedy's i Holsljunga där vi träffades en solig vår dag för 4,5 år sedan. Jag fick genom kontakter redan på att Chess inte var tingad och åkte dit och hälsade på, kärlek vid första ögonkastet.
Ett par veckor senare åkte jag dit för att ta med mig den lilla valpen hem, och sedan den dagen har hon varit min bästa vän och skugga!
Tillsammans har vi tagit LP1, tävlar i agility och hoppklass 2 och har debuterat rallylydnad med godkänt resultat.
som valp och unghund ställde jag även ut Chess med bra resultat.
Chess hade jag på ett fodervärdsavtal och i december 2012 fick hon fyra friska och pigga valpar, idag bor en av dem med mig, Rappa.
Om jag kortfattat ska beskriva Chess så är hon en riktig prinsessa som har en stor arbetsmotor och glädje i allt vi gör. Hon är alltid med på noterna och en riktigt framåt och glad hund som älskar allt vad dagen har att erbjuda, alltid full fart där!
Chess är min "soulmate" och jag hoppas att vi har många roliga år kvar tillsammans.
 
Chess in action sommaren -13

Presentation Rappa

Denna lilla dam har jag följt ända sedan hennes första dygn här på jorden, nu är det snart ett år sedan och den lilla valpen på 160 g är en busig unghund som väger 7,5 kg, häftigt tycker jag.
Rappa har bara bott hemma hos mig i ett par månader pga olika anledningar. Nu känner vi varandra ordentligt och har så smått kommit igång med lite grundträning i både agility och lydnad, Rappa är en hund som lätt blir lite osäker först men när polletten trillar ner så gör hon saker till 110%. Hon har en stor arbetslust och vilja att vara mig till lags, en hund som är riktigt rolig att jobba med!
Jag både hoppas och tror att Rappa kommer att vilja hänga med mig och Chess på tävlingsbanorna i framtiden!
 
Fina Rappa 8 månader gammal, samma dag som hon blev min!

Välkomna!

Kan börja med att berätta vem som sitter bakom tangenterna på denna blogg, det är Lollo,en 21 årig tjej som bor i den östgötska skogen. Till vardags jobbar jag som personlig assistent och trivs toppen med det!
Det bästa jag vet är att träna hund, vilket jag ofta gör när jag är ledig.
Hundintresset har jag alltid haft och hund har länge funnits i mitt liv, när jag var 11 år flyttade den svarta labradoren Nelson hem, en pojke som alltid hade något hyss för sig. Med Nelson började jag träna hund på riktigt och vi gick kurser i allt som fanns hemma på klubben, lydnad, agility och spår - som var det bästa Nelson visste.
Numera lever Nelson ett härligt pensionärsliv hos mina föräldrar- och han har fortfarande bus för sig!
När jag var 13 år började jag hålla hundkurser för barn, sedan har det rullat på med valp, grundkurser och fortsättningskurser i lydnad. På senare år har det blivit agilitykurser och jag är sedan våren -13 utbildad A1 agilityinstruktör.
Nu har jag två egna hundar Chess & Rappa, mina sheltisar. Det är dem och deras träning/ vardag och tävling ni kommer att få följa här. Även andra hundar son jag tränar, träningstips/övningar och annat kul kommer ni att få läsa om här, välkomna in på sheltieflickornas blogg!
Nelson - en solig sommar dag för några år sedan, lika vacker om än något gråare om nosen idag!
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.